Hmmmm....

Aşağıdaki haber 28 mayıs 2007 tarihinde Sabah gazetesinde yayınlandı.

Aşağıdaki metin, sözkonusu haberin arabaşlıklar çıkarılmış halidir.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yaptığı "ABD'nin iki F-16'sı perşembe günü Hakkâri'de Türk sınırını 4 dakika ihlal etti" şeklindeki açıklama Ankara'da heyecan yarattı..

Genelkurmay Başkanlığı, 27 Nisan bildirisinde olduğu gibi internet sitesine koyduğu "2 ABD F-16'sı Hakkâri Üzümlü'de Türk hava sahasını ihlal etti" açıklamasıyla dün bir anda Ankara'yı hareketlendirdi. Bu, Genelkurmay Başkanlığı'nın bu yıl açıkladığı 33. hava ihlaliydi. 32 ihlal Yunanistan uçakları tarafından gerçekleştirilirken, Genelkurmay, aynı yöntemle ABD'nin yaptığı ihlali de web sitesi üzerinden duyurdu. Genelkurmay'ın Atina'ya karşı izlediği yöntemin aynısıyla karşılaşan Washington şaşkınlığa uğradı. Türkiye'nin saat 17.18'de Anadolu Ajansı'ndan öğrendiği açıklamaya göre ABD'ye ait 2 adet F-16 uçağı, 24 Mayıs Perşembe günü Hakkâri Üzümlü bölgesinde Türk hava sahasını 4 dakika süreyle ihlal etmişti. Açıklamada, "gerekli girişimlerde bulunulması maksadıyla" olayın Dışişleri Bakanlığı'na bildirildiği de vurgulandı.

SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Afganistan'da bulunan ABD'ye ait Bagram üssünden havalandığı belirtilen iki F-16'nın Türk hava sınırını ihlalinin tespiti üzerine Diyarbakır'da bulunan Bölge Harekât Merkezi'nden "alarm uçakları" kaldırıldı. Ancak Türk F-16'ları bölgeye gitmeden, ABD uçakları Türkiye hava sınırından çıktı. Genelkurmay'ın duyurusu, K. Irak'a operasyon endişesi taşıyan Washington için de 'tatsız' bir pazar sabahı sürprizi oldu. ABD Büyükelçiliği'nden bir yetkili "İhlal kazaen olmuş olabilir. İnceliyoruz" açıklaması yaptı. Ancak Washington'un asıl yanıt aradığı soru, Genelkurmay'ın 4 dakikalık ihlali neden internet sitesine koyarak ABD gibi bir müttefiki Yunanistan ile aynı ölçekte değerlendirdiği oldu. ABD'li kaynaklar, Bagram'dan K. Irak'a eğitim uçuşu yapıldığını hatırlatarak "İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz" dediler. Uzmanlar, son teknolojilerle donatılan F-16'ların Türk hava sahasını "kazaen" geçmesinin mümkün olmadığını belirtirken, K. Irak'a operasyon kaygısı yaşayan ABD'nin bu ihlalle Türkiye'yi "uyardığı" yorumu yapıldı.

İncirlik Üssü'nde 24 ABD F-16'sı bulunuyordu. Ankara dün, "İncirlik'te zaten ABD F-16'ları varken neden Perşembe günkü uçuşlar ihlal sayıldı" sorusuna da yanıt aradı. Genelkurmay kaynakları, bu düzenli uçuşların planlarının Türkiye'ye 1 ay önceden verildiğini, ancak perşembe günü iki ABD F-16 uçağının ülke dışından havalanarak geldiğini, bu nedenle bu uçuşların "ihlal" sayıldığını belirttiler. Genelkurmay'ın açıklamasının bölgeden bir süredir ABD'nin TSK'nın Güneydoğu'daki faaliyetlerini izlediği yönünde haberler geldiği bir döneme denk gelmesi de dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay'ın açıklamasını Sivas'ta öğrendi. Hemen Ankara'yı arayarak bilgi alan Gül'ün yakın çevresine, "Benim böyle bir olaydan haberim yok" dediği öğrenildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki sayfadaki 33 Numaralı kayıt aşağıdadır:

No: 33

Tarih/Saat: 24 Mayıs 2007

Yer: Üzümlü / HAKKARİ

Olayın Cereyan Tarzı: ABD'ye ait 2 adet F-16 uçağı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Türk Hava Sahasını dört dakika süreyle ihlal etmiştir.

Alınan Tedbirler: Gerekli girişimlerde bulunulması maksadıyla olay Dışişleri Bakanlığına bildirilmiştir.

Bakalım 'aydın'larımız bu konuda ne diyecekler?..