Papa; sübyancılık ve bir-iki soru..

Merak ediyorum; olmadık şeyler sizi de huylandırır mı?

Öyle 'olmadık' şeylerden bahsetmiyorum; hani vardır ya, olması gerekir, mevcut olmasını beklersiniz ama yoktur..

Mesela, İzmir'e giderken, yolun bir yerlerinde, yol aniden öyle bakımlı ve öyle de geniştir ki, adeta havaalanı gibidir; ama ortalıkta uçak da yoktur uçuş kulesi de.. Aklınıza takılır, sorar öğrenirsiniz. [Bunun cevabını biliyorum. Ne siz yazın, ne de bana sorun lütfen.] Orada, uçak --bu anlamda-- 'olmadık' şeydir..

Benzer bir şey de, Papa'nın gelişi ile ilgili tartışmalarda aklıma takıldı.

Aklıma takılan şey de basit.. Şundan bahsediyorum:

Son zamanlarda, yaklaşık on yıldan beri, (Papa'nın başı olduğu) Katolik Kilisesinin başı çocuk taciz ve tecavüzleriyle (sübyancılıkla) dertte. İddiaların dikkate değer sayılarda ve seslice dile getirilişi önce ABD'de başladı. Ardında da başka bir çok memlekette benzer iddialar dile getirilir oldu.

Bunların başlıcası da, Brezilya --dünyada en çok Katoliğin olduğu ülke...

Brezilya'nın, en çok Katoliğe sahip olmak dışında, bir başka rekoru daha var galiba ve malesef: Belki de Hindistan'da da daha çok sayıda sahipsiz sokak çocuğu var Brezilya'da...

Yoğun Katolik nüfus demek, aynı zamanda, çok sayıda Katolik din adamı da demek. Bunu, oradaki çok sayıdaki sahipsiz sokak çocuğu ile yanyana koyarsanız, sübyancılık iddialarının ayyuka çıkması çok da şaşırtıcı olmaz.

Katolik Kilisesinin, sübyancılık iddiaları karşısında ne yaptığını soracak olursanız, çok pratik bir çözüm uyguladıklarını söyleyebiliriz: İtham edilen papazı (ya da her ne mevkide iseler) apar topar başka bir bölgeye tayin etmek, ve nereye gittiğini de kimseye açıklamamak. Mesele mahkemelik olmuşsa, parayla ya da başka baskılarla, davacıları vazgeçirtmek..

Bunun nasıl yapılacağını da, gizli bir yönerge ile, bölge yöneticilerine bildirmişler. Bu belge de artık gizli değil.

İşin daha da ilginç olan kısmı, Papalığın, bu yönergeyi yayınlayan, ve taciz eylemlerinde bulunan papazları başka yere atama işlemlerini koordine eden bölümünün başında da, şu anda Papa olan zat varmış... Ve, yeni çıkarılan bir başka yönerge ile, bu tür ithamlara muhatap olan papazların durumunu artık (bölge yöneticileri yerine) doğrudan doğruya Papalık merkezden yürütecekmiş.

'-miş' diyorum, ama bunlar dedikodu olduğu için değil; sadece, bu yazıyı evrağa boğmak istemiyorum --zaten zor bir konu, öyle yaparsam, o zaman hepten okunamaz olur. Merak edenler, Google'dan "CATHOLIC CHURCH" ABUSE (tırnak işaretleri ile birlikte) arayabilirler. Ya da burayı tıklayayıp, çıkan iki miyon küsur link içinden istediğinizi seçebilirsiniz.

Daha da ötesi, bu pek de yeni bir şey değil. Neredeyse 400 sene öncesinden kalan kayıtlarda bunun mevcut olduğu görülüyor. Hakkında yazılmış kitap dahi var.

Kısacası, ortada ciddi anlamda pislik var ki, kokusu bu kadar yoğun çıkıyor --ve sadece koku da değil--; mahkum edilmiş papazlar filan da var, yani suçu sabit görülmüş olanlar var; hem de bolca.

Bunları yanyana, altalta koyduğum zaman, işte o zaman, aklıma 'olmadık' sorular geliyor..

İlk soru şu: Papa, 'İslam eşittir şiddet' mealinde bir şeyler yumurtladığında, hop oturup hop kalktık ve selameti savunmaya geçmekte bulduk... Papalığın (ve bizzat Papa'nın) bu denli pis kokan ve halen de canlı olan bir sicili --çürük bir kabak gibi-- ortadayken, bunları seslice dile getirmek varken, 'yok, valla, öyle değildir; sizde de şiddet var, hem de alâsı var' türünden savunmaya yatmamızın mantıklı bir sebebi var mıdır?

İkinci soru da bu: Bizim aydınlarımızın, ve din camiamızın benim gibi sade bir vatandaşın haberdar olduğu bu şeylerden haberdar olmadığını farzetmek akla ziyansa, olmaya ki, bizde de benzer pislikler vardır ve karşı tarafın bunları ortaya sermesinden çekindiğimiz için, onların pisliklerinden hiç bahsetmez oluyor ve lüzümsuz lagalügalarla savunmaya geçiyoruz?..

Bu ikinci soru da, en az ilk soru kadar önemlidir bence. Üzerinde düşünmeğe değer..

Ya, kemalen aptalız, ve onların pisliklerini dile getireMEyecek kadar durumdan bihaberiz; ya da bizim de gizleyecek bir şeylerimiz var..

Hangisi daha berbattır ona da karar vermek kolay değil..

Ben, başka anlamlı bir analiz göremiyorum... Görebilenler, yazıp açıklasalar çok memnun olacağım.