Topal Devrimci Cinayeti -- Cuneyt Ulsever
Cuneyt Ulsever'in okudugum ikinci kitabi. Birincisi Haci idi ve bu ikincisine referans olmustu diyebilirim.
Topal Devrimci Cinayeti cok yakin tarihimizdeki bir kesit hakkinda yazilmis bir siyasi kurgu romani --galiba bu sekilde tanimlamak cok da yanlis olmaz.
Kitapla ilgili bir iki sorun gordum. Birincisi, kitabin ilk ucte birlik bolumunu okumak cok zor geldi bana. Cok fazla doktrinasyon etkisinde kalmis ve sanki okunmamasini saglamak icin yazilmis gibiydi. Mesela, bitabin kahramanlarindan birisinin adinin Muhammet Salih secilmesi bana biraz cig gelmedi desem dogruyu soylememis olurum. Bu acidan baktigimda, kitap sanki Batili okyucularin onyargilarina, o pazara yonelik yazilmis gibi.
Daha sonralari ise, durum biraz daha toparlaniyor ve okunur hale geliyor. Giderek de surukleyici olmaga yaklastigini soyleyebilirim.
Kitabin konusunu cok fazla ozetleyecek degilim --her ne kadar Topal Devrimci Cinayeti'ni, Cuneyt Ulsever, pek de okunsun diye yazmis gibi durmuyorsa da--, okuyacaklarin agiztadini bozmak da istemem..
Kisaca anlatmak gerekirse: Kitap, Turgut Ozal'in zehirlenerek oldurulmesi amaciyla tezgahlanmis bir komplo etrafinda orulmus. Birinci Korfez Savasi donemleri yani. Komplo da, Ozal'in muslumanlara kotuluk ettigine inanan --koku disarida-- bir islami orgut tarafindan yonetiliyor. Bu Suudi Arabistan parasi ile finanse edilen koku disarida Islamci orgutun El Kaide oldugunu, fakat icerideki uzantilarinin isimlerinin farkli ve zaman icinde de degistigini soylemege gerek yok.
Ozal ile, gercekten var olup olmadigini kimsenin bilmedigi, birruh dostu Vahdet Ermis arasindaki konusmalara biz de sahit oluyor, donemle ilgili bazi seylere kurgusal isik tutuyoruz. Vekilharc Zeki Danis gibi bir sadakat abidesinin iki arada bir derede kalmakla cektigi vicdani cileyi hissedebiliyoruz. Arzu edilen tipteki muslumani betimleyen bir karakter olan Zeki Danis'in, once evlatliktan reddettigi sonra da torunu Ayse'nin yuzu suyu hurmetine kendi yuzune koymagi zoraki kabul ettigi, biseksuel Islamci kizinin, Melek'in, kuma olarak vardigi Muhammet Salih tarafindan nasil da kullanildigini; orgutun din kisvesi altindaki tutarsizligini ve acimasizligini hep beraber okuyabiliyoruz.
Kitabin en begendigim yeri en sonu oldu.. [Yok, yok, 'cok sukur bitirdim ve kurtuldum' anlaminda soylemiyorum :-) --gerci bu da hic yok degil] Okyucuyuda zaten var olan bir kanaati --yoksa bile kitabin onca cile ile yonlendirdigi beklentiyi-- kitap cok iyi bir surprizle noktaliyor. Bu bakimdan, pek de iyi yazilmamis bir kitap icin cok iyi bir bitiris demem lazim.
Sonuc: Cuneyt Ulsever, bu kitapta kendini biraz luzumsuz sekilde zorlamis bence. Daha onceki kitabi Haci'nin seviyesine ulastigini soyleyemeyecegim. Nasil olmussa, bir onceki eseri olan HaciTopal Devrimci Cinayeti, Ulsever'in ciraklik eseri gibi duruyor... ustaliga daha yakinken, bu kitap,
Ote yandan, Ulsever'in Turkcede pek de fazla rastlamadigim bir konuda yazdigini dusunuyor ve devamini bekledigimi de eklemek istiyorum. Bundan sonrakinin cok daha iyi olacagina eminim.
Topal Devrimci Cinayeti
Cuneyt Ulsever
2005. 2.ci basim
ISBN: 975-289-264-7