Efsaneler ve bozulası ezberler..

Fırsat düştükçe Cemil Meriç'in kitapları göz gezdiririm.. Özellikle de, 'Bu Ülke' ve 'Mağaradakiler'e..

Kitaplarda, bir de 'Kanaviçe' ismiyle bir ek bölüm vardır. Kavram ya da isimler hakkında, kısa başlıklar halinde, yazarın özetlediği --komprime ettiği-- bilgilerden oluşur bu bölüm...

Somurtuk yüzlü olmayan bir ansiklopedinin bir parçasını okumak lezzeti verir. Rastgele bakmak hem mümkündür hem de daha eğlencelidir.

Şöyle bir gezinirken, gözüme bu başlık çarptı. Gerek İnternet, gerekse de başka yerlerde anlatılanlardan daha farklı bilgileri bir araya getirmiş.

Belki siz de okumak istersiniz diye düşündüm..

Penelop:

Kitap şöyle diyor:

"Yirmi yıl boyunca uzaklarda olan kocasına bağlı kaldı ve sarayına zorla yerleşen bütün taliplerinin tekliflerini geri çevirdi.

Onlara, örmekte olduğu büyük bir tülü bitirmeden evlenmeyeceğini söylüyordu.

Gündüz dokuduğu tülü gece söker, böylece tül hiçbirzaman tamamlanmazdı.

Daha sonraki efsanelere göre ise, Penelop, bütün taliplerine teslim olmuş ve Ulis döndüğü zaman onu kovmuştur.

Hattâ, Tanrı Pan'ı doğurduğu söylenir."

Homeros'a göre faziletli zevce. Yunanlı, bu fındıkçı dilberi bir iffet abidesi olarak göklere çıkarır. Oysa, bazı yazarlara göre, taliplerle evlenmeyişi, kendisini tek insana bağlamamak içindir.

Güzel Penelop, yavuklularının hepsi ile gönül eğlemek ister.

Bu belâlı aşıklar, kocasının keçilerini kestirip bir güzel atıştırır, mahzendeki şarapları gövdeye göçürtürken, dilber Penelop, aralarında dolaşıp çeşitli cilvelerle arzularını tutuşturur.

Oğlunu da, fazla rahatsız edilmemek için, yirmi yıldır haber alamadığı kocasını aramağa yollar.

Belâlıları oyalamak için, karşılarına geçip binbir işve içinde örer gibi yaptığı meşhur 'tuval' kayınpederinin kefenidir. Bir türlü bitmez. Çünkü, kitabın dediği gibi, gündüz ördüğünü gece söker.

Pausanias'a göre, evi meyhaneye çeviren, Penelop'un kendisi imiş. Belâlıları o toplamış kocasının ülkesine. Ülis, döndüğünde, hayâsız zevcesini hakaretle kovmuş v.s.

Şair Ovidius'a göre, babasının keçilerini otlatırken, Tanrı Merkür tarafından iğfal edilmiş. Teke kılığına girmiş Merkür. Ve, Penelop, Pan'ı doğurmuş.

Başka bir an'aneye göre, Pan, bütün taliplerin ortak çocuğu. Bunun için, Pan denmiş adına.

Ama, "Pan'ın annesi periydi. İtak Kraliçesi Penelop ise benî âdemdir" diyenler de var.

[Cemil Meriç. Bu Ülke. 26nc baskı. ISBN 975-470-281-0]